Якщо ви є прихильником зручності та почуття міри у всьому, такий стиль підійде вам краще, ніж будь-який інший. Попередником стилів хай-тек і мінімалізму вважається саме функціоналізм, адже ці стилі мають велику кількість спільних рис.

Функціоналізм як дизайнерський стиль виник у Німеччині в 1920-1930 роках. Засновник школи дизайну Баухаус, архітектор Вальтер Гропіус вважається його основоположником. Як і інші стилі, функціоналізм спочатку з’явився в архітектурі, а вже потім увійшов у дизайн інтер’єрів. Для цього стилю не характерні естетика та розкіш, він підійде для бажаючих створити атмосферу комфорту в умовах маленького простору свого житла. Це особливо актуально для України, адже зовсім не кожен може дозволити собі розкішне житло.

Лейтмотивом стилю є те, що в будинку все має бути призначене в першу чергу для людського комфорту та зручності, а не для краси. Але це зовсім не говорить про те, що стиль функціоналізм позбавлений елементів декору і тим гірше за інші стилі. Тут на перший план виходять зовсім інші пріоритети, такі як порядок, гармонія та лаконічність. При цьому багато хто бачить справжню красу квартири саме в такому оформленні. Коли дизайнери продумують оформлення приміщення в такому стилі, вони приділяють велику увагу таким факторам, без яких не можна уявити поняття комфорту приміщення. Це може бути зручне планування, ергономічність предметів інтер’єру, достатньо вільного простору.

Саме функціоналізм привніс у дизайн інтер’єру безліч новаторських ідей, які сьогодні є звичайними. Наприклад, використовувати одну кімнату в ролі вітальні та їдальні запропонував саме функціоналізм. Таке поєднання досягається шляхом візуального поділу кімнати на дві зони та обстановки її згідно з призначенням.

Для інтер’єрів приватних будинків функціоналізм започаткував моду на ванну кімнату як прибудову до спальні. Такий прийом був гідно оцінений і на сьогоднішній день активно використовується – кількість санвузлів залежить від кількості спалень в будинку.

Тепер давайте розберемося, за допомогою яких прийомів ви зможете створити інтер’єр у функціональному стилі.

Меблі необхідно вибирати прості і багатофункціональні. Це може бути крісло-ліжко, складаний стіл, диван, вбудована шафа і т. д. Виготовлятися вона повинна з дерева або металу, які є міцними та простими матеріалами. Форма меблів повинна повторювати вигини людського тіла або просто бути простою геометричною формою. Меблева оббивка виготовляється з матеріалів, які довговічні, прості у догляді і при нагоді легко відмиваються.

Щоб розширити та створити відчуття вільного простору у своїй квартирі, вибирайте світлі шпалери або фарбуйте стіни світлою фарбою. Простір стін необхідно максимально використовувати – розмістити у них ніші, ящики чи шафи. Або ви можете замінити внутрішні стіни розсувними перегородками.

Для вікон найкраще встановити рами без перегородок. Такий прийом сприятиме додаванню світла в інтер’єр та розширенню простору приміщення. Жалюзі або легкі штори використовуються для декору віконних отворів. Головним при такому оформленні інтер’єру є природне освітлення. Штучне освітлення має бути продумано до найдрібніших деталей. Крім стельових ламп, можна використовувати торшери, світильники, бра і т.д.

Для підлоги краще використовувати ламінат або плитку, тому що ці матеріали легко очищаються та досить довговічні. Щоб прикрасити підлогу, використовуйте акуратні яскраві килимки з негустого ворсу.

При виборі аксесуарів пам’ятайте, що приміщення не повинно бути перевантажене. Зробіть свій вибір на користь ваз, картин із абстракціями, дзеркал. Дзеркала до того ж збільшують простір.

У виборі кольорової гами віддавайте перевагу не надто яскравим кольорам, що кричать. Нехай кращими акцентами будуть деякі аксесуари.

Головним правилом функціонального стилю є створення зручного та комфортного для життя інтер’єру. Стиль функціоналізм ідеально підійде для людей, які воліють використовувати навколишні речі з максимальною користю, але, при цьому, не оминають і зовнішні якості речей.

Звертайтесь до Одеської будівельної компанії та наші дизайнери з багатим досвідом роботи запропонують будь-які варіанти дизайну та оздоблення для вашої квартири чи будинку.