Яскравий і живий морський стиль миттєво переносить вас на пляж, де б ви не знаходилися.

Що це таке: Якщо вдаватися до подробиць, то морський стиль дуже індивідуальний – залежно від того, берег якого моря послужив натхненням: Балтика, Середземномор’я чи Кариби. Ми спробуємо описати якийсь збірний образ – той, що зазвичай виникає в голові, коли чуєш “будиночок на пляжі”. Світлий і повітряний інтер’єр будинку з палітрою, почерпнутою біля піску, черепашок, моря і неба, який цілий рік ніби тихо шепоче вам: “Літо…”

Чому він працює: У найкращому втіленні морський стиль швидше апелює до ваших емоцій, ніж виразно демонструє свою “пляжність” (весло! риба! гамак!). Незважаючи на те, що морські аксесуари так і просять у ваш інтер’єр, не варто посилено набивати ними свій будинок. Простір у морському стилі має викликати у вас асоціації з легкістю відпускного настрою та приємним байдикуванням на пляжі. Як бонус ви отримуєте у себе вдома свій власний шматочок пляжу, навіть якщо насправді він знаходиться за сотні та тисячі кілометрів.

Вам сподобається цей стиль, якщо… Вам подобається дивитися передачі про морські подорожі та глибоководні дослідження (наприклад, фільми Кусто). Найкращим педикюром для вас є занурення стоп у теплий пісок. Ви часто купуєте речі з візерунком, що нагадує морські раковини. У вашому внутрішньому світі завжди панує сонячне літо. Питання про те, їхати цього року на море чи ні, ніколи не стоїть – ви всього лише вагаєтеся з вибором, на який пляж відправитися.

Секрет стилю: Море світла
Мабуть, світло вважатимуться майже головним елементом морського стилю. Згадайте, коли ви востаннє заходили в пляжний будиночок, хіба він був темним та похмурим? (А якщо і був, то як швидко вам захотілося забратися звідти?) Саме тому білий колір – це основний колір морських інтер’єрів: він відбиває денне світло, а не поглинає його.

У морському стилі існує дуже тонка межа між інтер’єром та екстер’єром, яка найчастіше буває стертою взагалі. Вікна на всю стіну, скляні двері та стелі, що дозволяють сонячному світлу вільно поширитися по всьому будинку. Візьміть собі на замітку ці прийоми. Якщо з якихось причин подібні конструктивні зміни у вашому інтер’єрі неможливі – не опускайте руки: нестачу денного світла завжди можна скоригувати штучним світлом. Декор вікна має бути простим і легким – ніяких глухих портьєрів, що не пропускають світло! Якщо ж ви є щасливим власником будинку біля якогось водоймища, то, напевно, закривати такий чудовий вигляд з вікна вам не захочеться зовсім.

Маленькі хитрощі: Хоча блиск і сяйво не властиві білим морським інтер’єрам, кілька грамотно підібраних акцентів допоможуть вам додати світла вашим кімнатам. Наприклад, дзеркало, розташоване навпроти вікна або скляний обідній стіл, поставлений в еркерній зоні. Щоб не зруйнувати холодним блиском теплу чарівність морського стилю, не переборщіть з блискучими поверхнями, що відбивають.

Секрет стилю: Легкий текстиль
Тканини, що використовуються в морському інтер’єрі – найпростіші, невибагливі і зручні. Лляні наволочки, килимки з бавовни, муслінові гардини, що вільно коливаються від подиху вітру. Ви не помилитеся, якщо віддасте перевагу білому кольору, хоча прозорі пастельні тони теж цілком прийнятні. Якщо говорити про квіти-партнери для білого, то, безперечно, лідер палітри морського стилю – це бірюзовий, від ніжного світлого до глибокого темного.

Маленькі хитрощі: Ринок буквально наповнений тканинами з “морськими” та “пляжними” візерунками – і деякі з них дійсно гарні. Наприклад, яскраві однотонні смуги (синій чи червоний плюс білий). Таке забарвлення нагадує і тільник і складне пляжне крісло. Так що можете скористатися цим прийомом, якщо знайдете відповідний варіант, але не перестарайтеся, інакше впадете в кітч. Використовуйте подібний текстиль лише як невеликі акценти: кілька подушок або пара стільців.

Секрет стилю: Бліді нейтральні тони
Ми вже казали, що білий – це ключовий колір панелі морського інтер’єру? Якщо все зроблено правильно, білі кімнати заворожують своєю простотою. Якщо така аскетична естетика вас не приваблює, розбавте царство білого тонами, які нагадають про піщані дюни зі скупою рослинністю – кремовим, бежевим, хакі. Матові поверхні краще глянцевих, кольори повинні бути наче розмитими.

Синьо-блакитна гама вважається невід’ємним елементом морського інтер’єру, викликаючи у пам’яті небо та океан. Це класичний вибір для дизайну ванної кімнати або для інтер’єру спальні, що, втім, не виключає використання блакитного всюди – як нейтральне світло фону, наприклад.