Відремонтувати ванну – дуже непросте завдання. Прийде докласти багато зусиль і витратити чимало коштів. Замінити керамічну плитку, відремонтувати підлогу, встановити нову сантехніку. Оскільки ремонт квартири в цілому, так і ремонт ванної – захід комплексний, для початку потрібно все ретельно спланувати.

Складаємо план-схему ванної кімнати. Важливо ретельно продумати, що і де розташовуватиметься. Від цього залежатиме, чи знадобляться додаткові електропроводи, труби та інші витратні матеріали.

Оздоблення ванної кімнати теж вимагає найпильнішої уваги. Дизайн плитки та меблів, поєднання кольорів між собою, так і якість матеріалів. Після того, як прийнято остаточне рішення щодо дизайну, вирушайте в будівельний магазин і купуйте всі необхідні для ремонту матеріали.

Для початку необхідно демонтувати сантехніку та зняти плитку. Робиться це за допомогою перфоратора або молотка та стамески. Перед тим, як зняти крани, відключаємо гарячу або холодну воду. Від ванни відкручуємо зливальну трубу і саму ванну також знімаємо. Якщо ванна прикріплена на спеціальних тримачах, спочатку необхідно їх відкрутити.

Можливо, ніжки ванни були прикріплені до підлоги, тоді їх теж спочатку відгвинчуємо. Аналогічно демонтуємо раковину. Забираються підведення за допомогою ножа. Його зручно застосовувати, так під час роботи не зачіпаються труби. Відрізавши трубу, необхідно від стіни відкрутити кронштейни.

Якщо санвузол поєднаний, і є необхідність змінити унітаз, тоді його також потрібно демонтувати. З бачка зливається вся вода. Унітаз відкручується від підлоги та забирається.

Розведення каналізаційних та водопровідних труб, електропроводу – дуже важливий момент у ремонті ванної кімнати. Виробляємо розведення каналізаційних труб, максимально утоплюючи їх при цьому. Підводимо електричні дроти до пральної машини для додаткових світильників. Ці роботи передбачають дотримання заходів безпеки, адже у ванній кімнаті підвищена вологість. Проводка має бути прихованою, з’єднання ретельно ізольовані. Розетка має бути захищена від вологи.

ЦІКАВО: Візуально розширюємо маленьку ванну за допомогою плитки.

Тепер необхідно обробити стіни, підлогу та стелю. Перед тим як укладати плитку, можливо, слід вирівняти підлогу за допомогою суміші, що самовирівнюється. Перед цим робиться гідроізоляція, щоб застрахуватися від можливих протікання. Стіни також вирівнюються, а за наявності на поверхні горбів їх збивають. Визначити, чи потрібно рівняти стіни, можна за допомогою схилу. Якщо відхилення більше двох сантиметрів, значить, стіни потрібно рівняти за допомогою штукатурки.
На сьогоднішній день існує багато варіантів обробки ванної кімнати, але, хоча ми і йдемо в ногу з часом, і з’являється безліч нових технологій, облицювання кахлем залишається незмінно популярним. Вона пройшла перевірку часом і найбільше відповідає гігієнічним вимогам. Виберіть матеріали, доступні вам, і сміливо починайте ремонт.

Запросити майстра для облицювальних робіт або зробити це своїми руками вирішувати вам. У цій статті ми розглянемо технологію облицювання плиткою власноруч.

Для початку необхідно підготувати до ремонту поверхні – стіни та підлогу. Без цієї прийнятної якості укладання буде досить проблематично. Необхідно також вивести плісняву, грибок, прибрати сліди старої фарби. Після очищення поверхонь їх потрібно вирівнювати. Потім стіни та підлога грунтують. Зробіть все на совість, і кахель прослужить вам довгі роки.

Вирішіть, що ви робитимете спочатку, облицьовувати підлогу або стіни. Краще почати з підлоги, адже він послужить основою для облицювання стін кахлем. Також слід враховувати той факт, що укладати плитку на підлозі краще з далекого кута, який розташований навпроти входу у ванну, тоді різана плитка, укладена на іншому кінці стіни, буде менш помітною.

Майте на увазі, що немає єдиної технології нанесення клею при облицювання плиткою. Можна наносити клей на поверхню чи безпосередньо на плитку. Але є непорушне правило: укладання плитки проводиться протягом 5-10 хвилин.

Отже, нанесений клей. Тепер плитку необхідно прикладати до поверхні і, постукуючи легкими ударами молотка, вирівняти та осадити її. Шви повинні бутипермою моделлю ванної комнатіі однієї товщини. Для цього між плитами у стики можна вставити пластикові хрестики.

Прийміть, будь ласка, одну пораду. Наскільки рівно покладений кожен ряд важливо постійно перевіряти за допомогою рівня, і при необхідності коригувати кладку. Крайній ряд плитки при необхідності можна підрізати за допомогою плиткорізу до потрібного розміру. Потім проводиться укладання.

Ви поклали плитку, клей став підсихати, і ви бачите, що плитка схопилася. Виймайте пластикові хрестики зі швів і можете затирати плитку за допомогою гумового шпателя. Паста підсохла – відмивайте затирання за допомогою ганчірки, рясно змоченої водою.

Стеля у ванній кімнаті можна пофарбувати, зробити багаторівневою або із пластикових панелей.