У цій статті будуть описані нюанси, на які бажано звернути увагу при виборі зварювальної апаратури інверторного типу. Більшість інверторних апаратів мають захист від нестабільної мережі.

Людині, який працює зварювальником, або просто має досить великий досвід поводження із зварювальними апаратами, легко буде вибрати необхідний агрегат. Адже досвідчений майстер вже знає, якими характеристиками повинна володіти відповідна йому апаратура.

Новачок ж, розгубиться перед безліччю моделей, представлених сьогодні на ринку електроінструментів. Асортимент величезний. Купити найкращий варіант досить складно, так як вибір буде стояти між інверторами, випрямлячами і трансформаторами. Можна вибрати дорогу фірмову модель або відносно дешеву, виготовлену в Китаї.

Середня вага інвертора становить близько 6 — 10 кілограм, трансформатора — 30 кг, а випрямляча — 20 кг. Цінова політика також дуже схожа: інвертор в 2 — 3 рази дорожче випрямляча і в 5 — 6 — трансформатора. Найпопулярніший зварювальний апарат — це сварочний інвертор. Про нього зараз і поговоримо.

Чому саме інвертор? Переваг маса: малі габарити і вага, простота в роботі, висока продуктивність, відмінна якість одержуваного зварного шва, можливість з’єднувати будь-які метали, робота при низькому вхідному напрузі. Це основні переваги. Інверторний зварювальний апарат — вибір номер один! Умовно можна розділити всі інверторні апарати на: професійні, побутові і напівпрофесійні.

Розглянемо основні параметри, на які потрібно звертати увагу при виборі зварювального інвертора.

Діапазон регулювання зварювального струму

Для побутових потреб достатньо буде придбати апарат зі зварювальним струмом 160 — 200А, але іноді доводиться варити і на меншому. Якщо значення досягають 250А і вище — це вже напівпрофесійні моделі. Наприклад, зварювальний інвертор Ресанта САІ 250 має діапазон регулювання зварювального струму від 10 до 250А.

Тривалість включення (ПВ)

Це другий дуже важливий показник. Він вказує, скільки зварювальний апарат буде безперервно працювати. Інвертор може перегрітися і відключитися при зварюванні на високих тонах. Йому потрібно якийсь час постояти, щоб охолонути. Наприклад, при ПВ = 40% тримати на максимальному струмі дугу реально чотири хвилини з десяти. Апарат буде остигати шість хвилин. Якщо струм зменшити, то зварювальний інвертор може безперервно працювати досить довгий (може, і необмежену) час.